lördag 9 april 2011

The Hunger Games av Suzanne Collins

The Hunger Games av Suzanne Collins
Antal sidor: 374
Förlag: Scholastic Press
Release: Oktober 2008
Serie: The Hunger Games #1
Svensk titel: Hungerspelen

Alla har vi nog hört talas om Hungerspelen, såvida man då inte legat begravd under en sten det senaste året eller så. Svår att missa, och det av en anledning.

I en avlägsen framtid existerar Panem, en nation som rest fram ur ruinerna av det forna Nordamerika. Som straff för en revolt för sjuttiofyra år sedan, skapade man genast ett straff, ett spel, där man skulle övertyga befolkningen om att de har kontrollen, genom att varje år skicka tjugofyra ungdomar mellan åldrarna tolv och arton, till en arena, där de alla ska slåss till döds tills endast en återstår: segraren.

Sextonåriga Katniss Everdeen, från Distrikt 12, ersätter frivilligt sin tolvåriga syster Prim i Spelen, vetande att hon troligen inte kommer tillbaka levande, men eftersom hon älskar sin syster över allt annat känner hon att detta är det rätta att göra.

Grym och brutal, griper boken tag i en likt ingen annan. Den visar en hur långt mänskligheten faktiskt kan gå, vilket lämnar en rysande och definitivt förundrad över hur författaren faktiskt kan skildra något sådant här så otroligt bra.

The Hunger Games är visserligen inte det mest originella där ute, men i sig blir den en väldigt unik historia som vävts ihop på ett sätt som gör att jag definitivt har i vetskap att det är en ny favoritbok.

Handlingen är inte den enda starka sidan som boken innehar, utan även karaktärerna, som är så beundransvärt verkliga att det lämnar en andlös. De lyckas få en att verkligen tro på allvaret som de utses för, och man tycker till och med synd om antagonisterna, för det sätt de har blivit helt tvistade och inte så tilltalande.

Med ett simpelt vokabulär och presens skapar Collins en prosa som får en att fastna i protagonistens huvud, såväl som känna dennes känslor. Detta är utan tvekan en sensationell bok som kommer lämna de flesta andlösa och berörda.

Teaser quote: "You don’t forget the face of the person who was your last hope." 

Betyg:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar