torsdag 21 juli 2011

Artemis Fowl av Eoin Colfer

Antal sidor: 249 
Förlag: B Wahlströms
Serie: Artemis Fowl
Svensk titel: Artemis Fowl
Genre: Fantasy, Sci-fi
Lämplig till åldern: 10-15

Artemis Fowl är ett tolvårigt kriminellt, överintelligent geni. Men inte ens han inser att han tar sig vatten över huvudet när han pyssling, kommendör Holly Short från P.Y.S.S. Tyvärr är inte dessa pysslingar som dem i godnattssagorna. De är beväpnade och livsfarliga. När han tror att han vet precis vart han har dem, slutar de spela enligt reglerna...

Boken är inget vidare. Okej, den går bra att läsa om man bara vill ha lite underhållning. 
Men vill man ha en djup roman som man kan läsa om och om igen, så får man nog leta vidare.
Man får läsa ur både Holly's perspektiv och ur Artemis perspektiv.
När det är ur Artemis perspektiv är det väldigt få kvinnor med. Likadant hos Holly, förutom hon själv då...

Boken är ganska spännande. Det låga betyget beror mest på att jag faktiskt inte gillar bokens stil.
Visserligen är det ju en bok som riktar sig till lite yngre barn, men det brukar egentligen aldrig vara ett problem för min del. Har väldigt svårt att sympatisera med huvudpersonen, Artemis Fowl, som är en arrogant unge på tolv år. Inget man egentligen är särskilt intresserad av alltså. Även om en av huvudpersonerna är på det viset, så är Holly(den andra huvudpersonen) desto trevligare att följa.

Händelserna i boken går rätt segt, men framåt slutet blir det spännande. Jag tänker inte hacka på bokens logik, det finns i princip ingen, men Science-Fiction romaner brukar inte ha särskilt mycket av den varan i alla fall. Att jag ändå gillar denna boken lite grann beror nog mest på att jag gillar själva idén med högteknologiska pysslingar. Sådant stöter man trots allt inte på så ofta, även om det säkerligen har använts förut, så känns det lite nytänkande och inte alltför kopierat. Jag tycker dock att Eoin Colfer kunde gjort bättre, med tanke på andra bra böcker med honom, som ''Airman'' och en rad uppskattade böcker för de minsta barnen.

BETYG:

Teaser Quote: "If I win, I'm a prodigy. If I lose, then I'm crazy. That's the way history is written." 

Läs också:
Airman, Aeronauten på svenska, är en annan bok av Eoin Colfer. Annars finns ett flertal fortsättande böcker i Artemis Fowl serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar